Tenniskids

 

Jeugdtennis en jeugdcompetitie

Tenniskids is het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Met speciale ballen, rackets en oefeningen leert de jongste jeugd de sport razendsnel spelen. Binnen het Tenniskidsprogramma doorloopt een kind verschillende fases welke gekoppeld zijn aan de kleuren Blauw, Rood, Oranje en Groen. Bij elke fase hoort een andere baangrootte en balsoort.
Zo leren kinderen de juiste technieken en kunnen ze al heel jong wedstrijdjes spelen. 
Bij de verschillende kleuren hoort ook een competitiesysteem, de Tenniskids Rood ,Oranje en de Groene competitie. De Tenniskidscompetitie Rood, Oranje en Groen heeft speelmomenten in het voorjaar en najaar op de zondagochtend.

Indeling op basis van geboortejaar

 

Rood​

Oranje​

Groen​

Toernooien ​

t/m 2012

2010​ t/m 2012

2008 t/m 2010​

Competitie*

t/m 2012

2010 t/m 2012

2008 t/m 2010 ​​

Blauw

Speciaal voor de jongste jeugd is er Tenniskids Blauw.

In deze eerste fase maken kinderen van 4 tot 6 jaar kennis met het tennisspel en de vereniging, waarbij plezier centraal staat. Met verschillende eenvoudige en uitdagende oefeningen ontwikkelen de kinderen hun eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn volledig afgestemd op de leeftijd van het kind.
 Op dit moment bieden wij als vereniging nog geen trainingen Tenniskids blauw aan. Wellicht dat dit in de toekomst wel zal gaan gebeuren.

Rood

In Tenniskids rood maken kinderen t/m 8 jaar verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 jaar kunnen in rood of oranje spelen, de trainer adviseert of een kind qua niveau eerder of langer in een kleur speelt.Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden in de Tenniskids competitie Rood.

Daarnaast kunnen zij meedoen aan korte toernooitjes, vaak van een dag of dagdeel.Er wordt gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). Het racket is tussen de 43 en 58 cm.De kinderen spelen korte wedstrijdjes om wie het eerst 7 punten heeft gehaald, dus 7-6 is einde wedstrijd. Serveren gaat om de beurt mag boven en onderhands, met een 2e service als de 1e poging fout gaat.

Oranje

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling  van slagen en techniek om zo uiteindelijk op de grote baan te kunnen spelen.
Jongens en meisjes, 8 t/m 10 jaar spelen door elkaar. Er wordt gespeeld op een ¾ baan( een volledige baan die is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een ¾ baan. Deze bal is zachter en lichter dan een normale tennisbal.
Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm lang.

De wedstrijden Tenniskids Oranje worden gespeeld door ploegen die bestaan uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers. Elke speeldag komen op een park ca. 18 -24 kinderen van verschillende verenigingen bij elkaar om onderlinge wedstrijdjes te spelen. Er is ook hier een onderverdeling in Oranje 1( de beteren) en Oranje 2. Er worden enkels en dubbels gespeeld waarbij de dubbelpartner zo veel mogelijk van eigen vereniging is.

Er wordt gespeeld om 4 gewonnen games met Beslissend Punt systeem (BPS)  toegepast bij  40 – 40, waarbij de ontvanger mag kiezen vanaf welke baanzijde geserveerd wordt. Bij een 3 – 3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld (GEEN TIE BREAK)


Serveren gaat ook hier boven of onderhands met een 2e poging als de 1e service fout gaat. Er worden partijresultaten bijgehouden waaruit aan het einde van de speeldag een dagwinnaar resulteert.
De resultaten worden in een winst / verlies verhouding  berekend, die afhankelijk van het winstpercentage gekoppeld wordt aan de medaillekleur brons, zilver of goud.

Ook kunnen kinderen in oranje meedoen aan toernooitjes, dit zijn meestal eendaagse toernooitjes.

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op het “echte” tennis op de hele baan. De kinderen zijn 10t/m12 jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bespelen. Techniek, tactiek en motorische vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden wat langer en het spelen van wedstrijden speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame bal die geschikt is voor tennis op de hele baan, met een racket tussen de 63,5 en 68 cm ( volwassenen racket).

Ook in deze competitie is er een onderverdeling in Groen 1( de beteren) en groen 2. Er wordt in één categorie gespeeld, jongens en meisjes door elkaar.  Een ploeg bestaat uit minimaal 4 personen en er worden per competitiewedstrijd 4 enkelspelen en 2 dubbels gespeeld. Er wordt gespeeld om 2 gewonnen sets van 4 games met een verschil van 2 games( 4-2, 5-3).   Bij gelijke stand in de set volgt een Tie Break tot 7 punten( met een verschil van 2 punten). Indien er een beslissende 3e set moet worden gespeeld , wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten( met een verschil van 2 punten) , in zowel enkel als dubbel. Ook wordt er gespeeld met het Beslissend Punt Systeem, bij 40 – 40 winnend punt, waarbij de ontvanger mag kiezen vanaf welke baanzijde er geserveerd wordt. Er worden 4 enkelspelen en 2 dubbels gespeeld.    

Geel

Vanaf 11 jaar mogen kinderen ook wedstrijden spelen op de hele baan met de “gele” bal. Nieuw in 2020 is de juniorencompetitie 11t/m 14 jaar. Ook in deze competitie worden sets gespeeld tot 4 ( met verschil van 2 games)met Beslissend Punt Systeem en derde set wedstrijdtiebreak tot 7 punten, in zowel enkel als dubbel. Jongens en meisjes spelen door elkaar en met en tegen elkaar. Er worden 4 enkelspelen en 2 dubbels gespeeld.

In de juniorencompetitie 13 t/m 17 jaar kan worden gespeeld in de categorieën Jongens, meisjes en gemengd.
Er wordt zowel in het enkel- als in het dubbelspel gespeeld om 2 gewonnen sets tot 6 games( met voordeel/ nadeel). Bij gelijke stand in sets wordt een wedstrijdtiebreak tot 10 punten gespeeld.

Technisch, tactisch, fysiek en ook mentaal zal de ontwikkeling verder gaan, maar boven alles ………………………………. plezier in het spel !!!!!